Ung Vänster Jönköping

onsdag 17 februari 2010

Uttalanden från förbundet

Vi fördömer regimen i Iran

Den iranska regimens övergrepp på oppositionella som organiserar sig för demokrati och mänskliga rättigheter har hittills krävt minst 40 dödsoffer sedan i somras, och runt 1000 människor har arresterats. I slutet av januari verkställdes dödsdomarna mot två personer anklagade för samröre med oppositionen. Ytterligare nio personer har dömts till döden, och kommer enligt myndigheterna inom kort att avrättas.

Ung Vänster fördömer de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som regimen i Iran genomför. Kring den senaste tidens händelser i Iran har den svenska regeringens tystnad varit tydlig. Det är inte acceptabelt, utan den svenska regeringen och omvärlden i övrigt måste konsekvent sätta demokrati och mänskliga rättigheter överst på dagordning i alla diplomatiska kontakter med regimen i Iran. Ung Vänster stödjer det iranska folkets kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 100207

Internet är en rättighet

Nu är det så kallade telekompaketet genomröstat i europaparlamentet. Det omdiskuterade förslaget är en bunt ändringar av direktiv som reglerar elektronisk kommunikation inom unionen och dess medlemsländer. Det kompromissförslag som röstades igenom var alldeles otillräckligt och ger inte ett grundläggande skydd för medborgarnas fri- och rättigheter på internet.

Kompromissförslaget innehåller inga garantier för att internet ska vara en rättssäker och fri zon, utan kan snarare ses som ett klartecken för medlemsländer och företag att driva på utvecklingen åt andra hållet. Det finns en uppenbar risk att Internet utvecklas till en marknadsplats där människor kan stängas av och utbudet begränsas till något som kan jämföras med kabel-tv.

I EU-parlamentsvalet i våras ville alla partier spela integritetsvänner - alla ville plötsligt värna fria Internet. Nu visar det sig att det var tomma ord. Det är skamligt att det i slutändan bara var vänstergruppen som röstade mot telekompaketet. I debatten kan det ibland låta som att det skett stora förbättringar i förslaget och att medborgarnas rättigheter garanteras. Förändringarna handlar om vissa begränsningar i möjligheten att stänga av någon från Internet. Det kanske ser bättre ut på pappret än tidigare, men i praktiken gör det ingen skillnad. Det krävs exempelvis inte någon domstolsprövning eller annan rättssäker process.

Tillgången till information, digital kommunikation och möjligheten att skapa och utbyta kultur ska inte få begränsas av vinstlystna internetgiganter. Ung Vänster står upp för ett internet där information och teknik är fritt och tillgängligt för alla.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 091129

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar