Ung Vänster Jönköping

onsdag 27 januari 2010

Djurrätt och miljö!

Visste du att…
… boskapsuppfödningen påverkar växthuseffekten mer än vad bilar, flyg och båtar tillsammans gör?
… dagens västerländska köttkonsumtion är en av de största anledningarna till att vår gemensamma överlevnad är hotad?
… om fler människor börjar äta mer vegomat skulle det innebära en enorm möjlighet till att kunna avvärja klimathotet?

Fredagen den 22:a fylldes Nyfiket i Jönköping av ett femtital ungdomar och vuxna som ville veta mer om djurrättsfrågor och köttindustrins miljöpåverkan. En temakväll med föreläsningar, filmvisning och fotoutställningar som anordnades av Ung vänster Jönköping och Grön ungdom Jönköpings län, i samarbete med Djurrättsalliansen, Djurens Rätt och Svensk mat- och miljöinformation.

En halvtimme innan föreläsningarna började inne i caféet, öppnades dörrarna till utställningsrummet där ett projektarbete om djurhållning ställdes ut, gjort av Felicia Andersson, Linn Danielsson Örtenblom och Elin Karlsson. Här visade även Djurrättsalliansen ett bildspel i samma tema, och vidare in i Folkets bio visades Djurrättsalliansens film Mitt liv som gris.

Först upp på scen var Djurrättsalliansen, representerat av Lena Lindström, som höll ett känsloladdat föredrag om hur den svenska djurhållningen ser ut i praktiken och vilka brister som finns i vår lagstiftning, och det bristande engagemang som går att avläsa hos politiker och myndigheter. (http://www.djurrattsalliansen.se/djuren/mer-om-djurfabriker.html).

Därnäst var det Djurens rätts tur, representerat av Roger Pettersson, som bland annat pratade om hur djurrättsfrågor ser ut i politiken, hur de svenska djurrättslagarna ser ut och om hur vi alla kan hjälpa till för att förbättra djurens situation och därmed också hjälpa vår planet att överleva.(http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/faktabas/politisk_paverkan).

Sist men inte minst välkomnades Svensk mat- och miljöinformations representant Per-Anders Jande upp på scen för att prata mer om köttindustrins enorma påverkan på klimatet. Bland annat så fick vi veta att matindustrin står för ungefär en fjärdedel av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser, och hela 18 % kommer från produktionen av animaliska livsmedel. (http://smmi.nu/meat_tax/petition.php)

Slutsatsen efter denna temakväll är att oavsett om det handlar om etik, moral, hälso- eller miljöskäl så är den enda lösningen att minska på köttätandet, och det är nu.

Sofie Adamsson
foto: Henrik Johansson
Lena Lindström

Per-Anders Jande


Roger Pettersson

Lovisa och Anna förbereder

Affischering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar