Ung Vänster Jönköping

onsdag 17 mars 2010

Manifestation mot kärnkraft

Ung Vänster Jönköping får uppmärksamhet i media!

Nu är planerna inför manifestationen mot kärnkraftverk klar, och vi hoppas på att så många som möjligt tar sig till Västra torget 16.30 på tisdag för att visa sitt mottycke mot kärkraftverk!

http://jnytt.se/nyhet/30808/vill-uppmarksamma-vad-folket-faktiskt-tycker


För den intresserade:

Bara uranbrytningen i sig en fruktansvärt smutsig industri. När man bryter uranmalm frigörs radioaktiva gaser, som till exempel radon, och en mängd radioaktivt damm släpps ut. När man andas in dammet och radonet ökar risken för lungcancer och andra lungsjukdomar väsentligt - en risk som gruvarbetarna utsätts för varje dag.

När man sedan lakar ur uranet från malmen bildas en stor volym flytande radioaktivt och giftigt avfall. Avfallet samlas oftast i stora sjöar där vätskan avdunstas, medan det radioaktiva slammet blir kvar i många generationer - något som de uranimporterande länderna inte tar något ansvar för.

Dessutom är uranet en ändlig resurs, vilket betyder att den kommer ta slut. skulle vi fortsätter att använda samma mängd uran som vi gör idag, så kommer världens uranreserver att räcka i 40 till 50 år till, enligt IAEA, Internationella atomenergiorganet. Dessutom är det en väldigt dyr process och bara ca 50% av verkningsgraden blir till nyttig el.

Reaktorägarna tar även stora skattefinanserade lån, och de slipper också att betala korrekta olycksfallsförsäkrnigar. Vindkraften har sedan 1974 internationellt fått 0,03 procent av alla statliga forskningspengar inom energiområdet. Kärnkraften har fått 60 procent, dvs 175 miljarder dollar. (statistik från IAEA) Det blir inte dyrare att investera i ett miljövänligt energisystem, än att fortsätta som vi gör idag.

Eftersom vi dessutom lever i en tid då vinstintresset ligger högst så dumpar gärna regeringar och företag som regeringar lämnat ansvaret till sitt kärnavfall i u-länder. I många fall köper fattiga u-länder avfallet för att få pengar, och tar sen inte hand om det. Avfallet måste lagras i tusentals år för att inte skada omgivningen. Det enda vi gör är att skjuta på problemet till kommande generationer.

Man får inte glömma att det tar ca 20 år att bygga en modern reaktor! Man kan ju undra hur mycket vi kan ställa om oss och utveckla på den tiden och med de pengarna!

Sofie Adamsson och Daniel Frisk

3 kommentarer:

  1. Så jäkla klockrent skrivet!

    /Fredrik

    SvaraRadera
  2. Tack Fredrik!

    Jag blir bara arg hela tiden. Fan. Det här är verkligen åt helvete, och alla blundar för det. SÄMST! Jag hoppas verkligen att det blir en RÖDgrön regering, så att det åtminstone inte blir värre.

    Vi har blivit intervjuade av Folkbladet också, får väl se om de publicerar något...

    SvaraRadera