Ung Vänster Jönköping

måndag 29 mars 2010

Motionsskrivning till rikstinget

På onsdag, 16.30, skall vi skriva lite motioner på valprofildokumentet och trygghetskontraktet till Ung Vänster riksting. Vill du vara med är det bara att dyka upp! Vi hoppas på en intressant eftermiddag i skrivandets tecken!

onsdag 24 mars 2010

Kärnkraftsmanifestation





















Igår arrangerade Ung Vänster tillsammans med Grön ungdom en manifestation mot kärnkraft i Jönköping. 30 år sedan folkomröstningen har gått men ännu har inget gjorts.Talare var bland andra Erik Berg, Ung Vänster Göreborg
Här nedan finns lite bilder från manifestationen och föreläsningen som följde.

tisdag 23 mars 2010

Ung Vänster Jönköpings län höll den 20-21 mars årskonferens i Jönköping. Under konferensen behandlades årets verksamhetsplan som på många sätt blev två delad. En första del där att fokus läggs på valet och en annan del där eftervalsarbetet skall prioriteras.

På årskonferensens valdes som brukligt en ny styrelse. Mikael Ekvall, Jönköping, omvaldes enhälligt till ordförande för distriktet. Styrelsen består i övrigt av:

Sofie Adamsson, Jönköping
Simone Valsten, Gislaved
Anna Ackzell, Jönköping
Alexander Vehmas, Nässjö
Monica Li, supp, Jönköping
Tom Edoff, supp, Mullsjö

För frågor eller information kontakta:
Mikael.ekvall@ungvanster.se
Telefon: 073-8392304




Ung Vänster Jöönköping hjälpte till att göra i ordning mötes lokalerna. Så såg konferenslokalerna ut dagen innan.

onsdag 17 mars 2010

Manifestation mot kärnkraft

Ung Vänster Jönköping får uppmärksamhet i media!

Nu är planerna inför manifestationen mot kärnkraftverk klar, och vi hoppas på att så många som möjligt tar sig till Västra torget 16.30 på tisdag för att visa sitt mottycke mot kärkraftverk!

http://jnytt.se/nyhet/30808/vill-uppmarksamma-vad-folket-faktiskt-tycker


För den intresserade:

Bara uranbrytningen i sig en fruktansvärt smutsig industri. När man bryter uranmalm frigörs radioaktiva gaser, som till exempel radon, och en mängd radioaktivt damm släpps ut. När man andas in dammet och radonet ökar risken för lungcancer och andra lungsjukdomar väsentligt - en risk som gruvarbetarna utsätts för varje dag.

När man sedan lakar ur uranet från malmen bildas en stor volym flytande radioaktivt och giftigt avfall. Avfallet samlas oftast i stora sjöar där vätskan avdunstas, medan det radioaktiva slammet blir kvar i många generationer - något som de uranimporterande länderna inte tar något ansvar för.

Dessutom är uranet en ändlig resurs, vilket betyder att den kommer ta slut. skulle vi fortsätter att använda samma mängd uran som vi gör idag, så kommer världens uranreserver att räcka i 40 till 50 år till, enligt IAEA, Internationella atomenergiorganet. Dessutom är det en väldigt dyr process och bara ca 50% av verkningsgraden blir till nyttig el.

Reaktorägarna tar även stora skattefinanserade lån, och de slipper också att betala korrekta olycksfallsförsäkrnigar. Vindkraften har sedan 1974 internationellt fått 0,03 procent av alla statliga forskningspengar inom energiområdet. Kärnkraften har fått 60 procent, dvs 175 miljarder dollar. (statistik från IAEA) Det blir inte dyrare att investera i ett miljövänligt energisystem, än att fortsätta som vi gör idag.

Eftersom vi dessutom lever i en tid då vinstintresset ligger högst så dumpar gärna regeringar och företag som regeringar lämnat ansvaret till sitt kärnavfall i u-länder. I många fall köper fattiga u-länder avfallet för att få pengar, och tar sen inte hand om det. Avfallet måste lagras i tusentals år för att inte skada omgivningen. Det enda vi gör är att skjuta på problemet till kommande generationer.

Man får inte glömma att det tar ca 20 år att bygga en modern reaktor! Man kan ju undra hur mycket vi kan ställa om oss och utveckla på den tiden och med de pengarna!

Sofie Adamsson och Daniel Frisk

lördag 13 mars 2010

Fickkalendarium

Politikutbildning
17 mars kl 18 - 20 - kommunens verksamhet och om administrativ och politisk organisation

30 mars kl 18 - 20 -
mediaträning

12 april 18 - 20 -
påverkansmöjligheter, debatt-, mötes- och härskarteknik.

Samtliga träffar sker på Jönköpings folkhögskola

Kurs och årskonferens
20-21 - mars med start kl 10.00 i ABF:s lokaler vid Juneporten

Övrigt
23 mars - Kärnkraftsmanifestation i rådhusparken kl 16.30



onsdag 10 mars 2010

Den internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen instiftades för hundra år sedan när man under ett möte i Folkets hus i Köpenhamn bestämde sig för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för allmän rösträtt.

Ung Vänster Jönköping hedrade kvinnorörelsen genom att bege sig ut på gatorna och uppmärksamma den internationella kvinnodagen med flygblad och gatuteater





tisdag 9 mars 2010

Regional valutbildning i Malmö

Solen strålade på oss fem kamrater som anlände till Malmö ifrån Jönköpings distrikt, och vårkänslorna slog emot oss med en kraftfullhet som bara kan mätas i fågelkvitter och barmark. Tankarna på den småländska snöyran var som bortblåsta av den ljumma vårbrisen och de goda förutsättningarna för en lyckad, skånsk, helg var ett faktum.

Lördagens vårchock efterföljdes av Olles föreläsning om vår valplattform som ligger som grund för vårt valarbete. Valplattformen innehåller de politiska prioriteringar och frågor som Ung Vänster driver i kommande val:

VI VILL HA FASTA JOBB
BYGG BORT BOSTADSBRISTEN
RÄTT TILL EN BRA UTBILDNING
FRIHET FRÅN ÖVERVAKNING
Nästa föreläsare på schemat var Hanna Cederin som berättade om våra krav på en rödgrön regering, och det trygghetskontrakt som Ung Vänster kräver:

TRYGG PÅ ARBETSMARKNADEN
– Ung Vänster kräver en straffavgift på arbetsgivaravgiften vid otrygga anställningar
TRYGG MED EGEN BOSTAD
– Ung Vänster kräver ett modernt miljonprogram
TRYGG I SKOLAN
– Ung Vänster kräver en stopplag för vinstintresse och nybildning av friskolor
TRYGG NOG ATT STUDERA VIDARE
– Ung Vänster kräver att studiemedlet höjs med 2000kr (där den största delen är bidrag och inte lån)

Helgen fortsatte med fler intressanta föreläsningar, diskussioner, gruppövningar och lekar. Tack FS och Skånefolket för två trevliga och lärorika dagar!



foto: Sofie Adamsson

Bokbord på Per Brahegymnasiet




Den femte mars var det Per Brahegymnasiets tur att besökas av Ung Vänster jönköping!
Foto: Henrik Johansson


lördag 6 mars 2010

Ändring av mötestid

Hej kamrater!
Än en gång har vi bytt mötestid. Från och med fredagen den 12 mars träffas vi kl 16.30.
Observera också att vi tillsvidare möts i ABF:s lokaler vid Juneporten på grund av renovering.

torsdag 4 mars 2010

Bokbord på Erik Dahlbergsgymnasiet



Idag, torsdagen den fjärde mars, var det bokbord på Erik Dahlbergsgymnasiet på schemat!





tisdag 2 mars 2010

Bokbord tillsammans med Ung Vänster Nässjö















B
O
K
B
O
R
D







Idag tisdagen den 2:a mars har Ung Vänster Jönköping och Nässjö genomfört ett bokbord på Brinellgymnasiet i Nässjö. Den 17 mars kommer det genomföras ytterligare tre bokbord senare på eftermiddagen kl 16.00 är det upptaktsmöte i Vänsterpartiets lokal brevid Pigalle. Om du inte hittar ring distriktsordförande Mikael Ekvall på 0738392304