Ung Vänster Jönköping

torsdag 28 januari 2010

Den är den tiden på året... Glöm inte årsmötet!


Årsmöte Ung Vänster Jönköping
26:e februari, svavelsticksgränd 17, Jönköping

Kurs och distriktsårskonferens helg
20-21 mars start 10.00 svavelsticksgränd 17, Jönköping

onsdag 27 januari 2010

Djurrätt och miljö!

Visste du att…
… boskapsuppfödningen påverkar växthuseffekten mer än vad bilar, flyg och båtar tillsammans gör?
… dagens västerländska köttkonsumtion är en av de största anledningarna till att vår gemensamma överlevnad är hotad?
… om fler människor börjar äta mer vegomat skulle det innebära en enorm möjlighet till att kunna avvärja klimathotet?

Fredagen den 22:a fylldes Nyfiket i Jönköping av ett femtital ungdomar och vuxna som ville veta mer om djurrättsfrågor och köttindustrins miljöpåverkan. En temakväll med föreläsningar, filmvisning och fotoutställningar som anordnades av Ung vänster Jönköping och Grön ungdom Jönköpings län, i samarbete med Djurrättsalliansen, Djurens Rätt och Svensk mat- och miljöinformation.

En halvtimme innan föreläsningarna började inne i caféet, öppnades dörrarna till utställningsrummet där ett projektarbete om djurhållning ställdes ut, gjort av Felicia Andersson, Linn Danielsson Örtenblom och Elin Karlsson. Här visade även Djurrättsalliansen ett bildspel i samma tema, och vidare in i Folkets bio visades Djurrättsalliansens film Mitt liv som gris.

Först upp på scen var Djurrättsalliansen, representerat av Lena Lindström, som höll ett känsloladdat föredrag om hur den svenska djurhållningen ser ut i praktiken och vilka brister som finns i vår lagstiftning, och det bristande engagemang som går att avläsa hos politiker och myndigheter. (http://www.djurrattsalliansen.se/djuren/mer-om-djurfabriker.html).

Därnäst var det Djurens rätts tur, representerat av Roger Pettersson, som bland annat pratade om hur djurrättsfrågor ser ut i politiken, hur de svenska djurrättslagarna ser ut och om hur vi alla kan hjälpa till för att förbättra djurens situation och därmed också hjälpa vår planet att överleva.(http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/faktabas/politisk_paverkan).

Sist men inte minst välkomnades Svensk mat- och miljöinformations representant Per-Anders Jande upp på scen för att prata mer om köttindustrins enorma påverkan på klimatet. Bland annat så fick vi veta att matindustrin står för ungefär en fjärdedel av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser, och hela 18 % kommer från produktionen av animaliska livsmedel. (http://smmi.nu/meat_tax/petition.php)

Slutsatsen efter denna temakväll är att oavsett om det handlar om etik, moral, hälso- eller miljöskäl så är den enda lösningen att minska på köttätandet, och det är nu.

Sofie Adamsson
foto: Henrik Johansson
Lena Lindström

Per-Anders Jande


Roger Pettersson

Lovisa och Anna förbereder

Affischering

lördag 16 januari 2010

Datum att hålla koll på

På begäran under senaste mötet med Ung Vänster Jönköping kommer här lite olika datum att hålla reda på.

Ung Vänster

Temakväll om miljö och djurrätt.
22 januari på nyfiket i Jönköping

Årsmöte Ung Vänster Jönköping
26:e februari, svavelsticksgränd 17, Jönköping

Kurs och distriktsårskonferens helg
20-21 mars start 10.00 svavelsticksgränd 17, Jönköping


Vänsterpartiet

Medlemsmöte
Om privatisering och om kommunen som arbetsgiva-re. Medverkan från Kommunal.
Måndag 1 februari kl 18 i partilokalen.

Jobba mindre - rädda miljön!
Föredrag och diskussion med Christer Sanne.
Tisdag 9 februari i Stadsbiblioteket

För blivande fritidspolitiker och andra intresserade
Kommunen och föreningsli-vet. Vi tittar också på hand-lingar till kommande kom-munfullmäktigesammanträde.
Måndag 22 februari kl 18 i partilokalen

Årsmöte
Torsdag 4 mars kl 18 i partilokalen

torsdag 14 januari 2010

Tillbaka till skolbänken Jan Björklund!

Tillbaka till skolbänken Jan Björklund!

Arbetet med de nya läroplanerna är i fullgång och betygshetsen tycks gå liksom en epidemi bland Folkpartisterna. Utan vetenskapliga teorier som utgångspunkt piskar major Björklund arbetet framåt. Frågan är vad det kommer att kosta, alltså inte i pengar utan i förlorad självkänsla och utebliven förbättringseffekt gällande elevers kunskapsutveckling. Folkpartiet har en omodern utbildningspolitik utan pedagogisk bas som tyvärr riskerar att sjösättas i praktiken. Nyinförande av bokstavsbetyg, inspektioner och kontroller är nyckelord hos liberalerna. 360 miljoner kronor, det är vad Folkpartiet vill satsa på ytterligare kontroller och inspektioner. Företeelser som enligt svensk och internationell forskning visat sig vara totalt verkningslösa i avseendet att utveckla kvaliteten på undervisningen i skolan. Hårdare tag i skolan, öka betygskalan och fler straffåtgärder mot elever, Folkpartiet populisterna, kanske kan vara en ny passande slogan för neoliberalerna.

Evidensbaserad forskning skall vara grunden i utvecklandet av det svenska skolväsendet. Motivationen hos elever skall tillvaratas och nyfikenheten och sökandet efter kunskap skall främjas. Det är därför betygshetsen är så farlig Jan Björklund, den får elever att söka efter bokstavskombinationer och inte efter kunskapen. Alla har rätt till kunskap och bildning. Möjligheten till att få adekvat utbildning måste säkerställas genom offentligt driven, avgiftsfri och betygsfri skola där lärandet och kunskapssökande står i centrum.

Det kommer att kosta enorma summor att reparera skolväsendet om Björklunds opedagogiska experimenterande blir verklighet, men en del saker går aldrig att återställa och vissa sår läker aldrig.

Mikael Ekvall, lärarstudent

Ordf. Ung Vänster Jönköpings län

måndag 11 januari 2010

Stora uppdateringar!

Hej kamrater!
Jag har idag genomfört diverse uppdateringar på bloggen. Lite ny information har tillkommit och en ny fräsch design. Men den mänskliga faktorn kan göra sig påmind, och om det är så att ni upptäcker att någon väsentlig information försvunnit ber jag er att påpeka detta till mig snarast. mikael.ekvall@ungvanster.se

lördag 9 januari 2010

Ännu en Temakväll i Jönköping!

22 Januari 17.30

Ung vänster och Grön ungdom i Jönköping anordnar en temakväll där djuren och miljön står i centrum! Vi bjuder på säsongens sista glögg, fotoutställningar, kortare föreläsningar och filmvisning.

Kvällens schema:
17.30- Mingel med glögg
18.00- Djurrättsalliansen pratar om aktivism
18.30- Roger Pettersson (DjurensRätt) föreläser om djurrätt och politik
19.30- Jens Holm (vänsterpartist och f.d. Eu-parlamentariker) föreläser om köttindustrins påverkan på miljön

Ung vänster Jönköping och Grön ungdom Jönköpings län hälsar dig hjärtligt välkommen!

fredag 8 januari 2010

Juluppehållet är över, dags för nya tag!

Hej kamrater!
Hoppas inte ni har blivit allt för förslappade under juluppehållet av all julmat och godis. För nu är det dags att ta nya tag. Vi har ett valår framför oss!

Ung Vänster Jönköping har sitt första klubbmöte för säsongen fredagen den 15:e januari kl 16.00. Mötet sker som vanligt i vår lokal på svavelsticksgränd 17. Varmt välkomna!

onsdag 6 januari 2010

Veckokursen 2010

2-5 Januari var det dags för kanske tidernas viktigaste veckokurs hittills! Återigen samlades aktivister från alla Sveriges distrikt på Bona folkhögskola i Motala för att ladda upp inför det stundande valåret 2010, och självklart fanns Jönköpings distrikt representerat!

Ett oerhört inspirerande tal under invigningen av veckokursen 2010, av ordförande Ida Gabrielsson, fick bli det perfekta startskottet för det år som kommer att fylla hela Sverige med Ung vänsters flygblad, affischer, klistermärken och glödheta aktivister.

Veckan i Motala innehöll en rad olika föreläsningar och diskussioner som täckte upp allt behövs inför en valrörelse, därmed sagt även motivation, inspiration och praktisk situationsövning som kommer att följa med ut i Sverige under hela året. Självklart utgick föreläsningarna från våra valfrågor: bostad, arbete, utbildning och integritet, men vi fick också utbildning i bland annat mediahantering och retorik. I September kommer ingen att undra längre vilka Ung vänster är!

Härmed gör jag mitt nyårslöfte officiellt: jag ska göra allt jag kan för att sparka ut Reinfeldt och hans regering ur Rosenbad!


Tjejträff


Stefan Lindborg föreläser om valets organisering



sköna aktivister



Ännu fler aktivister!




På kvällarna var det underhållning på schemat



delar av jönköpingsdistriktet